De Google Bert update

Dagelijks worden er kleine wijzigingen in het algoritme van Google doorgevoerd, maar soms zijn de updates groter om de zoekresultaten te verbeteren. Je hebt vast wel eens gehoord van de updates als Panda, Pinguïn en Florida en afgelopen maand heeft Google te BERT-update aangekondigd.

Wat houd de Bert-update in?

“These improvements are oriented around improving language understanding, particularly for more natural language/conversational queries, as BERT is able to help Search better understand the nuance and context of words in Searches and better match those queries with helpful results. Particularly for longer, more conversational queries, or searches where prepositions like ‘for’ and ‘to’ matter a lot to the meaning, Search will be able to understand the context of the words in your query. You can search in a way that feels natural for you.”

Het vervolg op de Voice-search

We zijn allemaal wel een beetje op de hoogte van de voice-search die langzamerhand om de hoek komt kijken. De consument zoekt steeds vaker middels langere zoektermen. De grootste wijziging zal dus plaats vinden op het gebied van de context, van een zoekopdracht en is het punt dat centraal staat in de BERT-update van Google.

‘’BERT begrijpt de natuurlijke taal straks beter dan de SEO-geoptimaliseerde teksten op het web.’

Het BERT-algoritme van Google is een afkorting voor Bidirectional Encoder Representations from Transformers) en is lange tijd doorontwikkeld om de natuurlijke taal beter te begrijpen.

Duidelijke structuren

Duidelijke structureren is eigenlijk altijd al van belang geweest, maar wordt tijdens deze BERT-update nog extra benadrukt. De context van je website wordt beter bekeken en dient daardoor ook beter gestructureerd te zijn. Zo kan Google nog beter begrijpen waar een bepaalde pagina over gaat.

Unieke content en antwoord geven op vragen

Unieke content is en blijft enorm belangrijk, ook antwoord geven op vragen door middel van FAQ pagina’s dient bovenaan je lijstje te staan tijden de BERT-update. Zo heb je ook een stapje voor op de voice-search die er ook echt aan zit te komen.

Snelle paginas

Snelheid van een website is erg belangrijk, maar om de BERT-update optimaal te laten functioneren wordt de snelheid van een website nog wat belangrijker. Optimaliseer je website en zorg dat deze snel is! Ook voor de gebruikservaring van je bezoeker is het fijn als zij tussentijds niet nog een kopje koffie hoeven te zetten, voordat een website geladen is. 

Ontstaan van de Bert-update

De techniek achter de BERT-update is vorig jaar door Google open source gemaakt. Deze opensource-informatie maakt het mogelijk om een eigen top notch systeem te maken voor het beantwoorden te vragen. De techniek achter BERT is bijzonder, omdat het transformers gebruikt, Artificial Intelligence-modellen die woorden in relatie tot elkaar begrijpen. De update heeft al 10% van de zoekopdrachten getroffen waardoor er steeds betere resultaten naar voren komen. Dit wordt alleen maar beter.

De BERT-update lijkt in de VS en UK uitgerold, in Nederland weten we nog niet wanneer dit exact zal zijn. Maar let op en neem je huidige content en informatie op je website eens door en pas aan waar nodig. Dit zorgt ervoor dat de BERT-update in ieder geval geen negatieve impact heeft op jouw website.

Wil je dat wij je helpen bij het optimaliseren van jouw website? Neem dan gerust contact met ons op. Ons team van specialisten staat graag voor je klaar!

We gebruiken cookies om je de beste ervaring te geven.